+38 (098) 000 08 81 / +38 (050) 767 43 03

info@ukrnaftacom.com

Час роботи:

08:00 - 21:00

Blog

Пальне, змішане з російськими нафтопродуктами, не підпадає під санкції – роз’яснення ЄК

Обмеження цін ЄС та G7 не стосуються нафтопродуктів, виготовлених з російської нафти за межами РФ, а також якщо вони були “суттєво змінені”, тобто змішані з іншими продуктами, поза межами країни. Про це йдеться в роз’ясненні Єврокомісії (ЄК), розміщеному на її сайті (стр. 229, пункт 8).

“Якщо російський нафтопродукт переробляється шляхом змішування в третій країні з продуктом, який походить з іншої третьої країни, і це призводить до (утворення – НР) іншого продукту… то російський нафтопродукт більше не вважатиметься російського походження та обмеження ціни більше не діятимуть”, – йдеться в роз’ясненні ЄК.

Очевидно, якщо у результаті змішування нафтопродуктів із Росії з продуктами неросійського походження поза межами РФ товар отримає новий паспорт, то обмеження не діятимуть. Такі нафтопродукти можуть продаватися без урахування цінових обмежень, відповідно, європейські компанії можуть безперешкодно надавати послуги зі страхування та транспортування таких вантажів.

Водночас змішування російської сирої нафти з сортами неросійського походження не звільняє суміш від дії обмеження цін.

“Російська нафта, що транспортується разом з нафтою іншого походження змішаним способом, підпадає під обмеження цін. Це означає, що потрібно буде надати атестацію про частку російської нафти (в суміші – НР)”, – зазначають в ЄК.

Нагадаємо, з 5 лютого 2023 р. запрацювало ембарго ЄС та обмеження цін на нафтопродукти з РФ. Євросоюз заборонив імпорт російської нафти та нафтопродуктів на свою територію. Окрім того, ЄС разом з країнами G7 ввів обмеження цін на російське пальне: на світлі нафтопродукти – на рівні $100/бар., а на темні – $45/бар.

Раніше в грудні почало діяти запроваджене ЄС та G7 обмеження цін на російську сиру нафту на рівні $60/бар.

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
"