+38 (098) 000 08 81 / +38 (050) 767 43 03

info@ukrnaftacom.com

Час роботи:

08:00 - 21:00

Blog

Затримка нафтових танкерів в турецьких протоках досягла 10 днів – Platts

Час транзиту нафтових танкерів, які прямують з Чорного моря в Середземне, через турецькі протоки збільшився до 10 днів після набуття чинності ембарго ЄС на російську нафту, повідомляє Platts. Наразі спостерігаються найбільші затримки танкерів за весь 2022 рік, оскільки Туреччина вимагає від суден надати докази страхового покриття.

Затримки танкерів, що прямують через Босфор і Дарданелли в Середземне море, станом на 7 грудня зросли до 10 днів, тоді як на початку місяця для проходження проток треба було лише 3 дні. Нинішні затримки є найбільшими з 3 грудня 2021 року, зазначають в Platts.

Згідно з даними відстеження танкерів S&P Global Commodities at Sea, наразі на прохід через Турецькі протоки очікують 13 танкерів із сирою нафтою, тоді як на початку місяця їх було в середньому вісім. Усі вони перевозять нафту CPC Blend, завантажену в російському порту Новоросійськ. Близько 90% поставок суміші CPC Blend зазвичай має казахське походження і тому не підпадає під обмеження цін G7 на російську нафту.

Водночас Reuters, посилаючись на дані судноплавної турецької агенції, повідомило про зростання кількості суден, що очікують на прохід через турецькі протоки до 16 станом на 8 грудня.

Взимку затримки зазвичай зростають через скорочення світлового дня та несприятливі погодні умови (сильний вітер, туман, дощ, сніг). За даними Platts, у перший тиждень грудня 2021 року затримки транзиту танкерів через Босфор і Дарданелли становили 12 днів.

Однак цього року час очікування збільшився після того, як Туреччина з 1 грудня почала вимагати від усіх суден, які проходять транзитом або заходять у турецькі води, листи-підтвердження, що страхове покриття діє за будь-яких обставин протягом усього часу перебування в турецьких водах.

Міжнародна група P&I Clubs, яка представляє 13 страхових компаній, що покривають 90% світової індустрії судноплавства, заявила 5 грудня, що турецькі вимоги «виходять далеко за рамки» інформації, що міститься у звичайному листі-підтвердженні, і наказала своїм членам не видавати судновласникам і фрахтувальникам нових супровідних листів.

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
"