+38 (098) 000 08 81 / +38 (050) 767 43 03

info@ukrnaftacom.com

Час роботи:

08:00 - 21:00

Blog

АМКУ пропонує повернути держконтроль на ринок пального

Антимонопольний комітет України пропонує уряду повернути державний контроль на ринку пального. Це необхідно для збору інформації про обіг пального й запобігання його дефіциту в Україні, йдеться на сайті АМКУ.

Зазначається, що після дефіциту пального на роздрібному ринку навесні 2022 року АМКУ було розпочато два дослідження. Перше – пов’язане із виявленням причин і чинників, що вплинули на обмеження пропозиції на ринку роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів (йдеться про високооктанові бензини і дизельне пальне). Друге – зі встановленням цін на пальне протягом 2022 року.

«АМКУ ще не має остаточних результатів дослідження, водночас враховуючи підвищений попит на пальне, який у будь-який момент може призвести до повторення ситуації квітня-травня 2022 року, АМКУ вирішив терміново звернутися до КМУ з наступними основними проблемними питаннями, які були виявлено протягом вказаних досліджень», — йдеться у повідомлені.
«В умовах ситуації, яка склалася в країні, АМКУ впевнений, що держава повинна мати вплив на ринок, зокрема здійснювати заходи, спрямовані на запобігання дефіциту», – йдеться у прес-релізі.

Зокрема АМКУ вважає, що необхідно повернути звітність для учасників паливного ринку – звітність для Держстату і внесення даних до системи електронного адміністрування реалізації пального й спирту етилового (СЕА РПСЕ).

Крім того, з січня до серпня 2022 року найбільші оператори роздрібного ринку пального не декларували зміни цін на товари. У зв’язку з цим Держспоживслужба проводила позапланові перевірки і виписувала штрафи. Однак станом на листопад 2022 року деякий бізнес досі не здійснює декларування роздрібних цін. Тому такі перевірки неефективні.

У зв’язку з цим АМКУ пропонує Кабміну визначити орган державної влади для ведення фактичних і прогнозних балансів попиту й пропозиції палива, щоб не допустити дефіциту. Також пропонується відновити надання бізнесом електронних документів про фактичні залишки пального й обсяг обігу.

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
"