+38 (098) 000 08 81 / +38 (050) 767 43 03

info@ukrnaftacom.com

Час роботи:

08:00 - 21:00

Blog

Держпродспоживслужба нагадала про потребу декларувати зміни цін на пальне

Якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація нафтопродуктів і планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків, виникає обов’язок декларування зміни цін. Про це на своєму сайті нагадує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Як зазначають у Держпродспоживслужбі, з метою стабілізації цін на паливо й стримування неконтрольованих інфляційних процесів з 12 травня 2021 року уряд запровадив державне регулювання цін шляхом процедури декларування цін на бензини А-92, А-95 й дизельне пальне.

«Відповідно до постанови Кабміну № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» від 22.04.2020 р. обов’язковому декларуванню підлягають зміни роздрібних цін у разі їх підвищення на 5 і більше відсотків», – йдеться у повідомленні.

Реалізація ж товарів за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін або недотримання строків їх застосування, є порушенням вимог до формування, встановлення й застосування державних регульованих цін. За що до суб’єктів господарювання, які допускають зазначені порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції, а фізичних осіб-підприємців і посадових осіб суб’єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення й застосування цін і тарифів штрафують.

Згідно з повідомленням, декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктами господарювання в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт. Після успішної реєстрації даних відомості автоматично вносяться у Реєстр роздрібних цін на товари.

«У зв’язку з коливаннями на валютному ринку задля уникнення критичної ситуації на роздрібному ринку пального, надмірного тиску на бізнес і мінімізації негативних наслідків, зокрема створення штучного дефіциту пального або припинення господарської діяльності, Держпродспоживслужба закликає представників бізнесу дотримуватися вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні й застосуванні цін на пальне», – підсумовано у повідомленні.

Нагадаємо, станом на 18 липня ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області завершило перевірки 49 АЗС на дотримання цінової дисципліни. Сума застосованих адміністративно-господарських санкцій за їх результатами складає 1 469,6 тис. грн, зокрема необґрунтовано отримана виручка – 394,8 тис. грн, штрафи – 1074,8 тис. грн.

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
"