+38 (098) 000 08 81 / +38 (050) 767 43 03

info@ukrnaftacom.com

Час роботи:

08:00 - 21:00

Blog

Світові нафтотрейдери скоротять закупівлю російської нафти з 15 травня.

Великі світові торгові будинки планують скоротити закупівлю нафти й палива у російських державних нафтових компаній вже 15 травня, щоб уникнути порушення санкцій Європейського Союзу проти росії. Про це повідомляє «Українська правда» с посиланням на Reuters.

За словами джерел, торгові компанії згортають закупівлі у російської енергетичної групи «роснєфть».

Формулювання санкцій ЄС виключає закупівлі нафти у «роснєфті» або «газпромнєфті», які не вважаються «суворо необхідними» для забезпечення енергетичної безпеки Європи.

За словами джерел, трейдери б’ються над тим, що означає «суворо необхідно».

Компанії скорочують закупівлі, щоб забезпечити дотримання вимог до 15 травня, коли набудуть чинності обмеження ЄС.

Включення у санкційний список російської держкомпанії «транснєфть», якій належать ключові порти й трубопроводи, ще більше ускладнить будь-які майбутні продажі.

У Trafigura (великий покупець російської нафти — ред.) заявили, що «цілком дотримуються всіх застосованих санкцій і очікують, що з 15 травня обсяги торгівлі ще більше скорочуватимуться».

Vitol, ще один великий покупець, відмовився коментувати останній термін 15 травня.

Раніше у Vitol заявили, що обсяги торгівлі російською нафтою «значно скоротяться у другому кварталі в міру скорочення поточних термінових договірних зобов’язань», і до кінця 2022 року компанія припинить торгувати російською нафтою.

Зазначається, що ЄС не запроваджував заборони на імпорт російської нафти, тому що деякі країни, такі як Німеччина, сильно залежать від російської нафти і не мають інфраструктури для заміни на альтернативні джерела.

Нафтопереробники в Європі дедалі менше хочуть переробляти російську нафту. Це вже підірвало російський експорт, хоч закупівлі Індією й Туреччиною частково компенсували нестачу. Продажі в Китай також тривають.

Згідно з планом відвантаження, обсяги «роснєфті» й «газпромнєфті» у квітні склали 29 млн барелів, або майже 1 млн барелів на добу (б/д), що становить понад 40% від загального обсягу експорту сирої нафти марки Urals із західних портів росії у квітні.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що постачання російської нафти може скоротитися на 3 млн б/д порівняно з травнем. «роснєфть» й інші компанії від коментарів відмовилися.

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
"