+38 (098) 000 08 81 / +38 (050) 767 43 03

info@ukrnaftacom.com

Час роботи:

08:00 - 21:00

Blog

Європейські нафтові ринки найбільш вразливі до санкцій за можливе вторгнення Росії до України, – дослідження.

Європейські нафтові ринки найбільш вразливі до санкцій за можливе вторгнення Росії до України, – дослідження.

Європейські нафтові ринки і нафтопереробні заводи найбільш вразливі до потенційного посилення західних фінансових санкцій або перебоїв у роботі трубопроводів, які можуть піти за можливим вторгненням РФ в Україну.

Про це повідомляє hellenicshippingnews із посиланням на дослідження S&P Global Platts, передає enkorr.

Як зазначаэться, близько половини експорту нафти та нафтопродуктів із Росії – зараз це приблизно 6,5 млн барелів на добу (б/д) – прямує до європейських країн, де на них припадає приблизно чверть всього імпорту сировини та нафтопродуктів. Про це свідчать дані ЄС, РФ та інформація JODI.

Трубопровід “Дружба” перекачує близько 1 млн б/д з російських родовищ до Європи, переважно на нафтопереробні заводи в Німеччині, Нідерландах та Польщі.

Досі найбільша потенційна загроза постачання внаслідок конфлікту була зосереджена на потоках російської нафти через саму Україну. Україна транзитує російську нафту до Словаччини, Угорщини та Чехії південною гілкою нафтопроводу “Дружба”. Транзит російської нафти на експорт до ЄС 2021 року склав 11,9 млн тонн порівняно з 12,3 млн тонн 2020 року, тоді як транзит нафти до Білорусі залишився незмінним – приблизно 800 тис. тонн.

Минулого року постачання сирої нафти через південну гілку “Дружби” до Словаччини склало 5,2 млн тонн (близько 104 427 б/д), до Угорщини – 3,4 млн тонн (близько 68 279 б/д), до Чеської Республіки також 3,4 млн тонн (68 279 б/д).

Схильність Європи до ризиків, пов’язаних з постачанням російської нафти після можливого нападу [Росії на Україну] вже чинила тиск на ціни на середньосірчисту російську експортну нафту марки Urals. З початку року до середини січня вона подорожчала по відношенню до Brent приблизно на $1/бар., що відображає зростаючий потенціал конфлікту між Росією та Україною.

Але більш широкі наслідки конфлікту, такі як запровадження фінансових санкцій США та ЄС або кроки у відповідь з боку Росії, можуть вплинути на експорт російської нафти в Європу значно більшою мірою.

Північна гілка нафтопроводу “Дружба” через Білорусь постачає нафту марки Urals на НПЗ, розташовані у Польщі та Німеччині.

Нафтопереробний завод PCK у Шведті та НПЗ Total у Лойні потужністю по 230 тис. б/д – кожен обслуговується через “Дуржбу”, хоча вони також можуть отримувати альтернативні вантажі через порти Балтійського моря. Нафтопереробний завод PKN у Плоцьку потужністю 326 тис. б/д також переробляє нафту, що поставляється через “Дружбу”, на яку припадає більше половини його сировини, але диверсифікує джерела поставок, купуючи сировину в Норвегії, Анголі, Нігерії, Саудівській Аравії та США.

Зростання комерційних зв’язків між Росією та її найбільшими європейськими клієнтами також ускладнює перебіг політичного конфлікту.

У Німеччині, що володіє найбільшим нафтопереробним комплексом Європи, найбільш схильним до впливу поставок з РФ, російський державний нафтовий гігант “Роснефть” є другим за потужністю нафтопереробником після Shell. Забезпечуючи приблизно чверть імпорту сирої нафти до Німеччини, “Роснефть” за останнє десятиліття розширила свою присутність у країні та готова стати найбільшим нафтопереробником Німеччини до 2025 року.

Проте більшість галузевих спостерігачів вважають, що нові жорсткі санкції, які можуть вдарити по постачанню російської нафти до Європи, є малоймовірними. Коли Росія захопила Крим у 2014 році, потоки сирої нафти до Європи практично не постраждали від санкцій США, які на той час набули.

“Ми не очікуємо, що Росія добровільно перекриє великі постачання енергоносіїв до Європи з огляду на відсутність серйозних збоїв у 2014-2015 роках, її бажання залишатися надійним постачальником і той факт, що такий крок може об’єднати США та Європу”, – сказав головний геополітичний радник S&P Global Platts Analytics Пол Шелдон.

Проте нещодавні заяви з боку адміністрації Байдена про те, що США розробляють нові, жорсткіші фінансові санкції у відповідь на можливе російське вторгнення, викликають занепокоєння.

За словами Шелдона, найгірший сценарій військової ескалації може вплинути на 250 тис. б/д нафти Urals, що проходять через Україну.

Навіть якщо трубопровідні потоки в Європу будуть порушені, існують альтернативні експортні можливості за рахунок морських перевезень із портів Чорного та Балтійського морів.

У Чехії, хоча нафтопереробний завод Unipetrol у Литвинові залежить від постачання сирої нафти з трубопроводу “Дружба”, його завод у Кралупах постачається в основному трубопроводом TAL-IKL, яким нафта доставляється танкерами в італійський порт “Трієст”.

Нафтопереробні заводи Duna в Угорщині та Slovnaft у Словаччині, що належать до угорської MOL, переробляють нафту, що переважно поставляється через “Дружбу”. Однак вони також можуть забезпечуватися морською нафтою трубопроводом “Джанаф”, яким сира нафта поставляється з хорватського терміналу “Омішаль”. Польський НПЗ у Гданську потужністю 210 тис. б/д також залежить від імпорту нафти марки Urals через “Дружбу”, але завдяки своєму розташуванню на Балтійському морі сировину він може отримувати танкерами.

“Постачання Urals через Україну можуть зіткнутися з перебоями в експорті трубопроводом у разі конфлікту. Але відвантаження Urals через такі порти, як “Новоросійськ”, “Приморськ” і “Усть-Луга” [у відповідь санкції Заходу на вторгнення РФ в Україну], швидше за все, не торкнуться”, – зазначає Platts Analytics.

Крім сирої нафти Росія також є важливим постачальником нафтопродуктів до Європи. Насамперед напівпереробленого мазуту, а також дизельного палива та нафти. Хоча останніми роками російський мазут все частіше прямує на нафтопереробні заводи США та Азії, Європа, як і раніше, імпортує близько 400 тис. барелів цього ресурсу на добу (використовується як сировина для нафтопереробки).

Оскільки нафтові ринки вже оцінюють можливість збільшення нафтових цін до $100/бар. і вище, будь-які додаткові перебої з поставками, що стосуються європейського ринку, можуть спровокувати більшу волатильність цін, ніж передбачається нині.

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
"