+38 (098) 000 08 81 / +38 (050) 767 43 03

info@ukrnaftacom.com

Час роботи:

08:00 - 21:00

Blog

Три місяці на результат: глава МВС доручив зайнятися тіньовим ринком нафтопродуктів.

29 вересня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський провів нараду з представниками бізнесу з питань детінізації ринку і боротьби з рейдерством. Основна увага була приділена ринкам підакцизних товарів: тютюну, спирту і нафтопродуктів. Про це повідомляє enkorr.

«Ми прекрасно розуміємо, що держава, і в тому числі ми працюємо за гроші платників податків. Ми хочемо допомогти чесному бізнесу, нашій економіці, що дозволить в тому числі і нам ставити питання про підвищення зарплат нашим співробітникам і фінансуванні нашого технічного забезпечення», – заявив Д.Монастирский. За його словами, він отримав мандат від президента Володимира Зеленського на рішучу боротьбу з «тіньовим» бізнесом.

Ринок нафтопродуктів, який віднесений керівництвом МВС до одного з найбільш проблемних, на нараді був представлений мережами ОККО, WOG, UPG, а також Нафтогазовою асоціацією України та Консалтингової групою «А-95».

«На сьогодні легальний бізнес практично не розвивається, ми не можемо конкурувати з тіньовиками. І тенденція погіршується, якщо в минулому році втрати бюджету на акцизах і ПДВ оцінювалися в 19 млрд грн, то в цьому році складуть близько 22 млрд грн», – заявив віце-президент концерну «Галнафтогаз» Юрій Кучабський.

У своєму виступі директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн акцентував увагу на можливостях МВС з протидії нелегальному ринку. До «швидких перемог» він відніс закриття міні-НПЗ силами Державної служби з надзвичайних ситуацій, яка знаходиться в структурі МВС.

«За допомогою дрона ми зробили обстеження шести міні-НПЗ. Навіть неозброєним оком видно порушення протипожежної, промислової та екологічної безпеки. Точніше, там немає відповідного обладнання, ні пожежних гідрантів, ні пожежних водойм або резервуарів, піноутворювачів. Будь-яка перевірка ГСЧС може заборонити експлуатацію цих небезпечних об’єктів, але цього не відбувається», – сказав Куюн.

Він також зазначив, що при всіх візитах журналістів на ці об’єкти звертає на себе увагу оперативність поліції.

«Поліція з’являється протягом кількох хвилин. Я так розумію, що на міні-НПЗ місцеві силовики в темі», – заявив директор «А-95».

Другим напрямком зусиль органів МВС експерт назвав боротьбу з нелегальними АЗС.

«Заправка – не голка в стозі сіна, кожен дільничний знає де, що і як. Необхідна система моніторингу, хто, де і як справляється з проблемними об’єктами», – заявив Сергій Куюн, розповівши про досвід активістів Литви, які створили карту нелегальних об’єктів і відстежують роботу силових органів по їх нейтралізації.

До другої категорії нелегальних АЗС експерт відніс ті, які незаконно отримали ліцензії, надавши підроблені документи, або зовсім без них.

«В країні маса станцій з кричущими порушеннями в розміщенні, це навіть не фахівець без праці визначить, але ліцензія є. Відносно податківців, які видають ліцензії на такі об’єкти, поліція може і повинна відкривати справи», – вважає директор «А-95». За його даними, в середньому незаконна ліцензія коштує $ 1000.

За підсумками виступів по паливному ринку міністр заслухав профільних фахівців міністерства, які повідомили, що зараз напрацьовується план заходів.

«Скільки вам потрібно часу, щоб ринок відчув результат? Даю вам три місяці», – звернувся Денис Монастирський до своїх підлеглих.

За підсумками наради стало відомо, що в Міністерстві внутрішніх справ створять Офіс з питань захисту бізнесу. Його координатором стане радник міністра Антон Геращенко, відповідальним за захист бізнесу буде перший заступник Євген Єнін. Від Нацполіціі в Офіс увійдуть голова НПУ Ігор Клименко і заступник керівника Головного слідчого управління НПУ Сергій Пантелєєв. Загальний контроль за роботою цієї структури міністр залишив за собою.

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
"