+38 (098) 000 08 81 / +38 (050) 767 43 03

info@ukrnaftacom.com

Час роботи:

08:00 - 21:00

Blog

Нафтовий конфлікт на Близькому Сході: коли піднімуться ціни на український бензин.

Нафтовий конфлікт на Близькому Сході: коли піднімуться ціни на український бензин.

Експерти прогнозують, що загострення протистояння між хуситами і саудитами може спровокувати серйозну економічну кризу. У перші дні після нападу, коли стало відомо, що в результаті пошкодження нафтопроводів видобуток нафти в Саудівській Аравії скоротилася вдвічі, ціни на біржах відреагували різким стрибком. На ф’ючерси марки Brent – в середньому з 60 майже до 69 доларів за барель (причому були стрибки до 71 дол.), марки WTI – з 55 до 63 дол. Таких цін не було з квітня цього року.

Потім – після “заспокійливих” заяв Ер-Ріяда, що до кінця вересня колишній обсяг поставок буде відновлений, і відкриття стратегічних запасів США – ринки дещо заспокоїлися. Вчора ф’ючерси на нафту марки Brent досягали 65 доларів за барель, марки WTO – 58,85 дол.

Чи позначиться це на вартості нафтопродуктів у нас? І чим взагалі небезпечні для економіки подібні інциденти?

“До кінця тижня нафта як і раніше торгується на 7,5% вище рівнів до атаки. Причому важливо, що тепер учасники ринку можуть тривалий час тримати котирування на підвищених рівнях, закладаючи в них потенційні ризики повторення події. Премія за ризики може відбитися на цінах на бензозаправках вже незабаром”, – аргументує експерт Володимир Позній.

Оскільки частка пального досить висока в вартості багатьох товарів і послуг (насамперед комунальних), то подорожчання нафтопродуктів – якщо воно відбудеться – призведе до незапланованого і погано контрольованого зростання інфляції. При цьому він зазначає, що, якщо українська гривня продовжить зміцнюватися, це буде стримувати загальне підвищення рівня цін. Однак ситуація залишатиметься безпечною для ринків і цілком контрольованою рівно до того моменту, поки не почнеться (якщо почнеться) відкритий військовий конфлікт. В принципі, нинішня ситуація в Саудівській Аравії закладає передумови для можливих економічних проблем в подальшому, попереджають економісти.

«Формується довгостроковий ризик того, що таким же чином, з використанням дронів, можна завдавати удари по об’єктах, які носять стратегічний характер. Причому це стосується не тільки нафти, але і газопроводів, ядерних станцій, хімічних об’єктів, пошкодження яких може призвести до катастрофи не менших за масштабів. Адже дестабілізація ситуації в Ормузькій протоці і дестабілізація поставок нафти звідти не така вже безневинна річ. Там все близько, і захистити протоку від ударів, наприклад ракетами, неможливо. Тому, якщо там почнуться акції з блокування цієї території, буде дуже важко з цим боротися. І це підірве основу для забезпечення проходження третини нафти на світовий ринок. Ось це, зрозуміло, може привести до зростання цін на нафту і погіршення загальної ситуації. А в подальшому – до обвалу всієї економіки. Ланцюговою реакцією може зачепити багато інших проблем, які накопичилися в світовій економіці”, – попереджає експерт Борис Кушнірук.

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!
"